3 Mayıs 2021 | Dolar Ne Kadar? Altın Ne Olur? Uzman Piyasa Yorumları
3 Mayıs 2021 Pazartesi sabahından herkese merhaba, bugün dolar güne yükselişle başladı. 8,30 seviyesine kadar yükselen dolar/TL paritesinde bugün enflasyon verileri kritik öneme sahip. Enflasyon verileri sonrasında TL tarafında nasıl bir fiyatlama olacağı merak konusu.
Yükselen dolar kuru ile beraber gram altın fiyatı da 470 liranın üzerine yükseldi. Gram altın tarafında dolar kuruna ve ons altın fiyatına bağlı hareketler izlenmeye devam edecek. Günün öne çıkan detaylarında ise Türkiye enflasyon verileri ile FED Başkanı Powell‘ın açıklamaları yer alıyor.
Ekonomik takvimde enflasyon verileri ile beraber ABD ve Almanya PMI verileri de piyasaların yakından takip edeceği diğer önemli veriler olarak karşımıza çıkıyor.
Ons altın fiyatında geçtiğimiz hafta geçilemeyen 1,790 dolar seviyesi bu hafta yeniden denenir mi bilinmez ama kripto para birimlerinde yükselişin devam ettiğini ve bu durumun ons altının popülerliğini etkilediğini savunan kesim tarafından hoş karşılanmadığını söylememizde de fayda var diyerek geçelim 3 Mayıs 2021 tarihli güncel uzmanların piyasa yorum ve değerlendirmelerine..
İktisatbank – Piyasa Haberleri – 3 Mayıs 2021
- Cuma günü, ABD’de açıklanan kişisel gelirlerin ciddi miktarda artış göstermesi ve beraberinde Michigan tüketici güven endeksinin de pandemi sonrası dönemin en yüksek düzeyinde sonuçlanması, ABD’de ekonomik aktivitenin hız kazandığına işaret etti.
- Dahası, küresel anlamda gıda fiyatlarının rekor kırması (tarımsallar) ve bunun yanı sıra değerli metaller hariç endüstriyel (baz) metallerin yükselişi (CRB metal endeksi zirvede), yaklaşan enflasyonun ayak sesleri olarak duyuluyor. Bu tablo, maalesef hem içeride hem de dışarıda enflasyon riski anlamına geliyor.
- Her ne kadar FED, yaptığı her iletişiminde enflasyonda yükselişin saman alevi tarzında geçici olacağını, asıl sorunun işgücü piyasasından olduğunu söyleyerek ultra gevşek para politikası duruşunu korumaya devam edeceğinin altını çizse de, Dallas FED Başkanı Kaplan, ekonomideki dengesizliklere dem vurarak, tahvil alım programında azaltmaya gidilmesi çağrısında bulundu.
- Her ne kadar tahvil alım programını azaltma yani FED’in para musluklarının kısması noktasında şu anda olmasak da, FED’in ana duruşunun aksine çatlak seslerin yükselmeye devam etmesi, piyasanın ruh halini bozabilir.
- Cuma günün ikinci yarısında, yukarıda bahsettiğiniz eğilim etkili oldu. Dallas FED Başkanı Kaplan’dan gelen açıklama piyasalarda yankı yaparken, içeride USDTRY kuru, gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan değer kaybına paralel 8,30 seviyesini test etti.
- Hatırlarsanız, uzun bir süredir bültenlerimizde USDTRY kurunda 8,18 seviyesini ne kadar önemli bir teknik seviye olduğunu, gecelik kapanış ile aşağı yönlü geçilmesi durumunda 7,99-8,18 bandının güç kazanacağı; aksi takdirde yukarıda 8,18-8,48 bandının devam edeceğinin altını çizmiştik.
- Hazır USDTRY’de söz etmişken, IIF’den Robin Brooks, haftasonu twitter hesabından, USDTRY kuru için adil değer (fair value) olarak hesaplamalarının 7,50 seviyesinden 9,50 seviyesine yükseltiklerinin açıkladı. Öte yandan, ABD’de bir takım Demokrat Senatör, Türkiye’deki insan hakları uygulamalarına vurgu yaparak uluslararası normlara dönülmemesi halinde yaptırım uygulama çağrısında bulundu. Kuşkusuz bu tip haberler, TL ve TL cinsi varlıklar için olumlu değil.
- Kaplan’ın açıklamalarına paralel, EUR/USD paritesi Cuma günü 1,21 seviyesinin üzerinde tutunamayarak 1,20 seviyelerinin diplerine kadar geriledi. EURUSD’de taşıdığımız long (uzun) pozisyonumuzun da giriş seviyemize yakın bir noktadan kapandığını not edelim.
- Korona virüsün Hindistan’da can almaya devam etmesi, sağlık sisteminin yeni vakaları kaldıracak düzeyde olmadığını üzülerek okuyoruz. Ön verilere göre, yaygın bir ikinci koronavirüs enfeksiyonu dalgasını önlemeyi amaçlayan eyalet düzeyindeki kısıtlamalara paralel, Brent cinsi ham petrolün de varil fiyatı yönünü aşağıya çevirdi. Cuma günü %2 düşen Brent petrol, bu sabah da 66 dolar civarına yatay bir seyir izliyor.
- İstanbul Ticaret Odası (İTO) Nisan ayına ilişkin İstanbul enflasyon rakamlarını açıkladı. Perakende fiyatlar aylık bazda %1,01 artarken yıllık rakamı da %16,34 seviyesine taşıdı. Bugün sabah saatlerinde TÜİK Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Anketlere göre aylık TÜFE artışının İTO rakamlarının oldukça üzerinde %1,8 olarak sonuçlanması ve yıllık rakamın da %17 seviyesini aşması bekleniyor.
- Bu hafta veri takvimi oldukça yoğun görünüyor. Bugün enflasyonun yanı sıra, Nisan ayında ivme kaybı yaşayan Türkiye ekonomisine yönelik PMI (öncü büyüme verileri) dikkatle takip edilecektir. ABD’de bugün açıklanacak ISM ve PMI verilerinin yanı sıra, haftanın en önemli verisi ise TCMB’nin Perşembe günkü faiz toplantısı ve devamında Cuma ABD’de her ayın ilk Cuması olduğu üzere resmi istihdamı raporu takip edilecektir.
- Asya hisse senedi piyasaları, Çin ve Japonya’daki tatillerin hacimleri daraltması ve yatırımcıların bu hafta başta ABD olmak üzere açıklanacak yoğun veri takvimi öncesinde haftaya yavaş bir başlangıç yaptı. Pasifiğin diğer ucunda ise, ABD borsalarını vadeli işlemlerinde iyimser bir başlangıç görüyoruz.
- Kıymetli madenler aradığı kıvılcımı henüz bulamasa da, gelişmelerin altın ve gümüş dostu olduğunun altını çizmek isterim. Ethereum ise bu sabah 3,000 dolar seviyesini aşıp bilinmeyen sulara yöneldi. Yatırımcı ilgi ve alakası coin piyasasında olmaya devam ediyor.
İkon Menkul – Dolar Analizi – 3 Mayıs 2021
Geçtiğimiz hafta 8.48 bölgesinden yaşanan düşüşte parite 100 birimlik üssel hareketli ortalama ve siyah yükselen trend çizgisinden destek buldu. Bu bölgeden gelen alımlarla yeniden yukarı yönelen parite haftayı 8.28 bölgesinden kapattı.
Yurtiçinde enflasyon ABD cephesinde ise ISM imalat rakamlarını takip edeceğimiz yeni haftanın ilk işlem gününde paritede yukarı yönelim isteğinin sürmesi halinde 8.3156 ve 8.3949 seviyeleri ilk direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Aşağı yönelim durumlarında ise 100 birimlik ortalama öncesinde 8.2454 seviyesi ara destek bandı olarak paritede takip edilebilir.
Destekler: 8.2454-8.1605-8.0918
Dirençler: 8.3156-8.3949-8.4723
Gedik Yatırım -Dolar Yorumu – 03.05.2021
Dolar/TL kuru gün içerisinde 8,1950 ve 8,3158 seviyeleri arasında dalgalanarak cuma gününü %1’e yaklaşan yükselişle 8,2883 seviyesinden tamamladı. Geçen hafta genelinde değer kazanımlarının yaşandığı Türk Lirası’nda cuma günü değer kaybı gözlendi. Küresel dolar endeksi cuma günü toparlanma kaydetti.
ABD’de ekonomik veriler gücünü korurken, dolardaki değer kazanımı gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturdu. Yurt içinde ekonomi yönetiminden gelebilecek açıklamalar ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler gündemdeki yerini korumaktadır. Bugün yurt içinde açıklanacak nisan ayı enflasyon rakamları TL’nin seyri üzerinde etkili olacaktır.
Bu sabah 08:35 itibariyle küresel dolar endeksi 91,35 seviyelerinden, Dolar/TL kuru ise 8,29 seviyelerinden işlem görüyor.
Ahlatçı Yatırım – Altın Analizi – 3 Mayıs 2021
Nisan ayı içerisinde başlayan yukarı yönlü trendin son haftalar psikolojik seviye olan 1800$’a yaklaşmasıyla birlikte yatay bir seyir kat ediyor. Dolar endeksinde görülen toparlanma ve FOMC toplantısı sonrasında ABD 10 yıllık tahvillerinde görülen yukarı yönlü hareket yatay seyrin en önemli etkenleri oldu.
Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1780 ve 1795 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1760 ve 1750 destek seviyeleri yakından izlenecek.
Döviz kurunda görülen yatay seyir sonrasında Gram Altın’da geri çekilmeler görülürken Ons Altın, artan Covid-19 vakaları baskı oluşturmaya devam ediyor. Dolar endeksindeki toparlanma ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükseliş Altın üzerinde olumsuz etkisini sürdürüyor.
Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 475 ve 480 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 470 ve 465 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatçı Yatırım – Borsa Yorumu – 3 Mayıs 2021
Toplam işlem hacmi 11,7 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %0,16, sanayi endeksi ise %0,20 düşüş yaşadı. Endekste bugün 1.390 seviyesi izleyeceğimiz ilk destek seviyesi olacak. Gün içinde bu seviyede de tutunma sağlanacak olursa endekste gelebilecek tepki alımlarıyla bu hafta takibimizdeki diğer bir seviye olan 1.415 ilk direncine doğru hareketler gözlenebilir.
1.390 altında kısa vadeli düşüş trendine geri dönüşte destek noktası olan 1.375 üzerinde tutunmayı başararak buradan yükseliş isteği devam edecek olursa 1.415 üzerinde 1.428 ve 1.440 seviyeleri yeni hedefler olabilir. 1.375 altına inilmesi durumunda 1.365 ve 1.345 seviyelerine doğru hareketler meydana gelebilir.
Dirençler: 1.415 / 1.428 / 1.440