Dolar Ne Olur? Altın’da Yükseliş Devam Eder mi? 1 Mart 2021

0

Geçtiğimiz hafta ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ekonomi gündemini işgal ettiği bir dönem yaşadık. ABD’de 1,61 seviyesine yükselerek bir anda piyasaları şoke eden ABD 10 yıllık faizleri yeni haftaya başlarken 1,40 seviyesinin altına doğru düşmekte.

Düşen ABD faizleri ile beraber dolar endeksinde de bir geri çekilme yaşanıyor. ABD’de Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan teşvik paketinin bu hafta Senato’ya gelmesi bekleniyor. Burada da onaylanma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilen teşvik paketinin en geç 14 Mart tarihine kadar Biden tarafından onaylanması bekleniyor.

Analistler özellikle vatandaşlara doğrudan dağıtılacak 1,400 dolarlık desteklerin büyük bir kısmının borsa, altın vb. yatırım araçlarına gidebileceğini bildiriyor. Bu nedenle piyasalarda pozitif havanın devam etmesi bekleniyor.

Dolar Ne Olur?

7,40 seviyesi civarında işlemlerin geçtiği dolar kurunda, yurtdışı piyasalara paralel olarak bir geri çekilme yaşanabilir. Bugün Türkiye büyüme verisi açıklanacak. 7,1 seviyesinde beklenti olan Türkiye büyüme verisinin bu seviyeyi aşması halinde piyasalara pozitif yansıyabilir ve bu durumda dolarda satış yönlü eğilimi artırabilir. Gün içerisinde 7,35 ve 7,30 seviyelerine doğru geri çekilmeler yaşanabilir.

Altın Fiyatları Ne Olur?

Altın tarafında yaşanan yukarı yönlü hareket teşvik paketinin eseri. Teşvik paketinin onayı ile beraber ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin geri çekilmesi ve dxy tarafında yaşanan düşüş altın fiyatlarına pozitif yansıdı. 1,750 dolar seviyesini aşan altın için ilk kritik direnç seviyesi 1,760 dolar olarak dikkat çekiyor. Bus eviyeye kadar bir yükseliş mümkün olabilir ancak bu seviyenin aşılamaması hainde yeniden satıcılı bir seyir hakim olabilir.

İktisatbank- Güncel Piyasa Yorumları – 1 Mart 2021

  • Küresel mali piyasalar, Şubat ayını maalesef pek de iyimser bir tablo ile tamamlayamadı.
  • Dünya gıda fiyat endeksinin son 6 yılın, enerji fiyatlarının son 1 yılın, CRB emtia endeksinin son 2 yılın zirvesine çıktığı bir ortamda, haliyle, risksiz faiz oranı olarak görülen ABD’nin 10 yıllık devlet tahvilinin de getirisinin son 1 yılın zirvesine yükselmesi, küresel parti havasını adeta dağıttı.
  • Elbette, Türkiye’nin net enerji ithalatçısı olduğu düşünülürse, dünyada artan enflasyonun ithal mallar üzerinden yaratacağı fiyat geçişkenliği, gerek enflasyonla, gerekse de cari açıkla mücadeleyi sekteye uğratabileceği görüşü, geçen hafta, yılın en iyi gelişmekte olan para biriminin adeta boynunu büktü.
  • Son 1 haftalık dönemi göz önüne alırsak, Güney Afrika Randı %2, Brezilya Reali %4, Rus Rublesi %0,28, Meksika Pezosu ise %2 değer kaybederken, Türk Lirası %6,7 değer kaybetti! Söz konusu 4 ülkenin politika faizlerinin toplamı (%13,75) Türkiye’nin %17 olan faizinden bile küçük!
  • Bu durumda, ABD enflasyon riski nedeniyle, geçen hafta aniden %1,60 seviyesine fırlayan ABD tahvil faizlerinin yarattığı riskten kaçışın, koruma kalkanı en güçlü olan TL’yi en çok vurması ve TL’nin negatif ayrışmasını anlatmaya yetmeyeceğini düşünüyoruz.
  • Türk mali piyasaları, net enerji ithalatçısı olması nedeniyle, küresel enflasyon riskinden biraz daha fazla etkilenirken, 17 Mart tarihinde düzenlenecek TCMB olağan toplantısında, içsel ve dışsal enflasyon riskine ne ölçüde cevap verebileceği de merak ediliyor. Ayrıca, piyasa dostu politikalar izlemeyen Albayrak isminin zikredilmeye başlanması, Cuma günü de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Bulut’un TCMB rezervleri ile ilgili tweetleri, endişeleri daha da pekiştirdi. Dikkatleri, 24 Mart’ta düzenlenecek AKP Genel Kongresinde olacaktır.
  • Bu doğrultuda, geçen haftalarda USDTRY kuru için 6,85-6,95 bandının döviz ihtiyaçlarını karşılamak için makul seviyeler olduğunu anlatmaya çalışırken, Cuma günü, USDTRY kurunun bir anda 7,50 seviyesine dayandığı ile kala kaldık (bakınız grafik).
  • Haliyle, küresel anlamda riskten kaçış öncesi ‘yukarı daha da yukarı’ sloganı ile durmaksızın yükselen hisse senetlerinde kaydedilen satışlar, içeride TL’nin negatif ayrışması ile daha da derin hissedildi. Kabaca, BIST100 endeksi bir haftada %7 değer kaybederek, 5 haftadır devam eden yabancı satışını da bir kez daha anımsattı! (bakınız grafik)
  • ABD tahvil faizleri yeniden yönünü aşağıya çevirmeden, içeride ise kafa karışıklıkları giderilmeden, TL’nin yönünü yeniden aşağıya çevirmesinin çok da kolay olmayacağını düşünüyoruz. Teknik manada, tüm zamanların zirvesi olan 8,58 seviyesinden başlayan düşüş eğer 6,90 seviyesinde son bulduysa, yukarıda bir sonraki direnç seviyesinin 7,54 olmasını bekliyoruz (bakınız grafik).
  • Geçen yıl bu vakitler pandemi hayatımıza girmişti, şimdi ise faiz hadlerindeki yükseliş. Şaşırdık mı? Bizleri yakında takip eden okurlarımız, “2020’nin özeti, 2021’in beklentileri” başlıklı raporumuzu hatırlayacaktır.
  • Kısaca hatırlatmak gerekirse, dünyanın, 2021 yılının ilk çeyreğinde, minik bir ‘enflasyon’ korkusu ile tanışacağını, haliyle risksiz faiz olarak görülen ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükseleceğini, dolar endeksinin yönünü yukarı çevireceğini, bu korkunun bir miktar panik yaratacağını, pek çok enstrümanın aşırı alım bölgesine geçmesiyle, beklenen düzeltme hareketinin tetikleneceğini savunmuştuk.
  • Yanılmıyorsam, geçen hafta faizlerdeki yükseliş ile sert gerileyen altın, gümüş, kripto paralar, hisse senetleri ve gelişmekte olan ülke para birimleri endişemizde bizi haklı çıkardı. Pek ala bundan sonra ne olacak? Yıllık rapora geri dönersek: Yükselen enflasyona karşı FED’in hemen politika tepkisi veremeyeceğini, bu da, doların reel olarak daha da negatif getirisi olarak okunacağında, piyasaların, yine bunu değer kazanan doları satmak, ve riskli varlıklara hücum etmek için fırsat olarak göreceğini düşünmüştük. Şimdi artık fırtınanın dinmesini bekleyeceğiz.
  • Tekrar etmekte fayda görüyoruz: Yılın başında %0,89 olan faizin geçen hafta hızla %1,60’a fıralamasını ve şu anda %1,42 seviyesine geri gelmesi sadece yaşanan türbülansta bir miktar ‘rahatlama’ olarak okunmaldır. Gözler ABD 10 yıllık tahvil faizini seyrinde olmaya bu hafta da devam etmelidir.
  • Geçen hafta, Kasım 2016’dan bu yana en kötü ayını geçiren ve ayrıca 8 ayın en düşük seviyesine gerileyen ons altın %7 değer kaybederek yatırımcısını üzdü. Teknik bir bakış açısı ile, ABD faizlerinin daha da yükselmesi durumunda, altın için daha da aşağıda 1,670 dolar seviyesine kadar önemli bir destek seviyesi görünmüyor (bakınız grafik).
  • ABD tahvil fırtınasından gümüş de nasibini aldı. Lakin, teknik formasyonun henüz bozulmaması sevindirici. Özellikle 26 dolar seviyesinin altı, gümüşte oyun planımızı bozabilir. (bakınız grafik).
  • Geçen haftaki yaşanan ‘vahşi’ yükselişin yeni ayın ilk işlem gününde bir nebze de olsun yerini sakinliğe terk ertmesi ile Asya hisse senedi piyasalarında yükseliş görüyoruz. Hafta sonu Çin’den açıklanan imalat PMI rakamları tahminlerin altında gelse de, Japon’da fabrika faaliyeti iki yılın en hızlı büyümesini göstermesi ile Tokyo borsası %2 yukarıda işlem görüyor. Sert havanın kırılması ile ABD cephesinde de vadeli endekslerde %1 yükseliş görüyoruz.
  • EUR/USD paritesi geçen hafta 1,2242 seviyesine kadar yükselmesi ardından bu sabah 1,2086’dan haftayı karşılıyor. Benzer bir şekilde 1,43 seviyesine yelken açan Sterlin’de dolar karşısında 1,3974 seviyesine toparlandı. Japon Yeni karşısında dolar 106,6 seviyesi ile bu sabah 6 ayın zirvesinde işlem görüyor. ABD faizleri, yani paranın değeri yükselince, para da dolara akmış!
  • Petrol fiyatları, arzın artırılabileceği bu hafta OPEC toplantısı öncesinde kazançlarını artırdı. Brent geçen hafta %4,8 ve WTI%3,8 değer kazanırken, her ikisi de Şubat ayına göre yaklaşık % 20 yükseldi. Brent bu sabah 65,5 dolardan işlem görüyor.
  • ABD Temsilciler Meclisi Cumartesi 1,9 trilyon dolarlık koronavirüs yardım paketini kabul ederken, paket Senato’ya gönderildi.
  • ABD’nin Suudi Arabistan veliaht prensini Salman’ı Kaşıkçı cinayetinden sorumlu bulmasına yönelik istihbarat raporunu yayınlaması önemli bir gelişme. Konunun birçok noktada siyasi yansımaları olabilir; takipçisi olacağız.
  • Mart ayına küresel piyasalar bir tık da olsa rahatlamış başlasalar da, tedirgin hava henüz dağılmış değil. ABD tahvil faizleri dengelenmeden piyasaların da huzur bulması zor görünüyor.
  • Yeni ayın ilk haftasında veri takvimi oldukça yoğun görünüyor. Bugün sabah saatlerinde TÜİK 2020 yılı büyüme rakamlarını açıklayacak. Çeyrek büyümenin güçlü, yıllık büyümenin ise %2 seviyesinde açıklanması bekleniyor. İçeride ise kabine toplantısı izlenecek.
  • Bugün açıklanacak büyüme verisi ardından, haftanın içeride en önemli verisi Çarşamba günü yine TÜİK tarafından açıklanacak Şubat ayı enflasyon raporu olacak. Mevcut küresel enflasyon temasında, TCMB’nin işinin bu süreçte kolay olmayacağını düşünüyorum. Yüksek gelmesi beklenen Şubat ayı enflasyonu, beraberinde TCMB’den faiz artırım beklentisini de doğurabilir.

İktisatbank – USDTRY Stratejisi – 1 MART 2021

USDTRY kurunda, havanın yurtdışı tedirginlik ve içeride kafa karıştıran gelişmeler ile birden bozulmasıyla 6,9’lu seviyelerini konuşurken, birden bire 7,50 seviyesini kıyısına kadar gelmiş bir kurla kendi kendimizi karşı karşıya bulduk. Teknik manada, formasyon hedefi olan 7,54 seviyesine kadar yükselişin devam etmesi bizleri şaşırtmayacaktır. USDTRY kurunda 2 kademe uzun pozisyonumuzu korumaya devam ediyoruz.

Dinamik Menkul Değerler – Dolar Analizi – 01.03.2021

Dolar endeksindeki yükselişle dünü pozitif kapatan USDTRY paritesi 7,3531 destek seviyesi üzerinde işlem görmeye devam etti. Bu seviyenin üzerinde 4 saatlik bar kapanışın devam etmesi durumunda pozitif algı güçlenebilir. Bu durumda ilk direnç seviyemiz 7,5232 olacaktır. Aksi halde, 7,3531 seviyesini kırması durumunda ise 7,2745 desteğini takip ediyor olacağız.

Destek: 7,3531 — 7,2745 — 7,0829

Direnç: 7,5232 — 7,6284 — 7,7503

Işık FX – Dolar Analizi – 1 Mart 2021

Geçen hafta cuma günü, doların tüm para birimlerine karşı güçlü değer kazandığı bir piyasa izlendi. Kurda da yüzde 1’e yakın değer artışıyla 7.39 seviyelerinden kapanış gerçekleşti.

Bugün için ise 7.43’lere kadar yükselen ve şuanlık 7.39 civarından fiyatlamaların devam ettiği paritede; aşağı yönlü hareketlerde 7.3750, 7.3500, 7.3250, 7.3000 ve 7.2700 seviyeleri takibimizde olacak. Diğer taraftan Dolar lehine gerçekleşecek işlemlerde ise; 7.4260, 7.4460, 7.4650, 7.4815, 7.5060 direnç seviyeleri sırasıyla izlemeye alınabilir.

İntegral Yatırım – Dolar ve Euro Analizleri

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin geri çekilmesi piyasa dinamiklerinin yatışmasını destekledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi Cuma kapanışı olan %1.49 seviyesinden %1.40 seviyesine gerilemiş durumda. Bu sabah hemen hemen her yerde yeşil bir tablo olduğu dikkat çekiyor. DolarTL 7.38 seviyesine doğru geri çekildi ve hemen hemen tüm GOP’larda dolara karşı değer kazancı izleniyor. Bu ortamda kurun 7.30 seviyesinin altına geri çekilip çekilmeyeceği önemli olacak.

Bugün içeride kabine toplantısı kısıtlamaların ne ölçüde açılacağına yönelik ipucu vermesi açısından takibe değer. Ayrıca içeride 4Ç döneme ait büyüme verileri ön plana çıkarken, dışarıda ABD Eyalet Fed Başkanları konuşmaları ve ISM imalat PMI takip edilecek. Piyasadaki yatışmaya bağlı olarak kurda aşağı yönlü eğilimin sürmesi beklenebilir.

Teknik Analiz: DolarTL 7.30 seviyesi yakın destek olarak izlenebilir. Bu seviyeye doğru oluşabilecek geri çekilmelerin izlenmesinin normal olabileceğini düşünüyoruz. Satışların 7.30 seviyesinin altında kalmaya devam etmesi halinde 7.11’e doğru satışlar sürebilir .Buna arşın 7.30 seviyesinden tepkilerin gelmesi halinde 7.50 seviyesi yakın direnç olarak izlenebilir.

USDTRY Teknik Seviyeler

Destekler: 7.30 / 7.11 /7.00

Dirençler: 7.4480 / 7.5180 / 7.60

EURTRY Teknik Seviyeler

Destekler: 8.8745 / 8.6050 / 8.50
Dirençler: 9.00 / 9.20 / 9.35

İkon Menkul – Altın Analizi – 1.3.2021

Geride bıraktığımız haftada özellikle Cuma günü ABD 20 yıllık tahvil faizindeki hızlı yukarı yönlü hareket gündemi çok meşgul etmişti. Hatırlarsanız ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.6 seviyesine kadar yükselmişti. Yeni hafta başlangıcında ABD 10 yıllık getirisi %1.4’a kadar geriledi.

Tahvil faizindeki yükseliş değerli metallere baskı yaratıyor. Bu sebeple Cuma günkü durum, Ons Altın’ın gün içinde 1767 desteğini kırıp hızla 1730 desteğinin altına sarkmasını sağlamıştı. Yeni hafta itibariyle tahvil getirilerindeki yükselişin frenlemesi, değerli metalde ufak da olsa bir tepkiyi sağladı. Ancak Ons altın için kısa vadede en azından 1767’in üzerine tekrar çıkmazsa negatif eğilimin devam etmesi söz konusu olabilir.

Destekler: 1730 – 1705 – 1685

Dirençler: 1745 – 1767 – 1788

Ahlatçı Yatırım – Gram Altın Yorumu – 1 Mart 2021

Ons Altın’da yaşanan değer kaybı devam ederken Dolar/TL kurunda yukarı yönlü seyir sonrasında Gram Altın hafta içerisinde en yüksek 424 seviyesini gördü. ABD tahvil getirilerinin 1,50 seviyesinde devam etmesi durumunda Ons Altın’ın izleyeceği seyir Gram Altın için önemini koruyor. Gelişmekte olan ülkeler para birimlerinde yaşanan satış baskısının devam etmesi halinde Gram altında yukarı yönlü hareketin devam etmesi bekleniyor.

Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 425 ve 445 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 405 ve 385 direnç seviyeleri yukarı yönlü hareket için önem arz ediyor.

Ahlatçı Yatırım – Borsa Yorumu – 1 Mart 2021

Toplam işlem hacmi 27,4 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %1.73, sanayi endeksi %0.78 düşüş yaşadı. Küresel piyasalarda süregelen satış baskısı ve içeride DolarTL’de gözlenen yukarı yönlü hareketle endekste satış baskısı devam etti.

1.500 altında haftalık kapanış sonrası bu hafta bu seviye altında kalınırsa satış baskısı sürebilir. Yeni haftada yurtdışındaki risk iştahına bağlı hareketler izlenecek. Buna göre bugün 1.465 ilk desteği takip edilecek. Altına eğilim oluşursa 1.430 ve 1.415 seviyeleri test edilebilir. Olası tepki alımlarında 1.508 aşılabilirse 1.525 ve 1.540 seviyeleri tekrar görülebilir. 1.430 desteğinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Destekler: 1.465 / 1.430 / 1.415

Dirençler: 1.508 / 1.525 / 1.540

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.